0

Р ъководители на най-големите разузнавателни агенции в света се събраха на тайна среща под прикритието на официалния форум по сигурността на Азия в Сингапур.

Това съобщи сензационно Ройтерс, позовавайки се на пет различни източника, пожелали анонимност. Под сянката на диалога „Шангри Ла“, над двайсет висши шпиони имаха своя паралелна среща.

САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия управляват така наречената мрежа „Петте очи“ за събиране и споделяне на широк спектър от разузнавателни данни. Но в по-широк формат световният разузнавателен елит се среща рядко и това почти никога не се оповестява. Затова правителството на Сингапур организирало от няколко години паралелни тайни разговори за шпионите по време на азиатските форуми за сигурност. За тези срещи също досега не е съобщавано.

Негласен код

САЩ бяха представени от директора на националното разузнаване Аврил Хейнс, а Китай също присъства сред разузнавачите, макар напрежението между двете суперсили да нараства. Хейнс бе официален делегат в срещата в Шангри Ла. Индийски източник сподели, че на тайния форум е бил и Самант Гоел, ръководител на индийската агенция за събиране на разузнавателна информация в чужбина - крило за изследвания и анализи. „Срещата е важна част от международния дневен ред в сянка“, каза пред Ройтерс запознат с дискусиите. „Като се има предвид обхватът на участващите страни, това не е занаятчийски фестивал, а по-скоро начин за насърчаване на по-задълбочено разбиране за намеренията и целите на отделните играчи. Има негласен код сред разузнавателните служби, че могат да говорят, когато по-официалната и открита дипломация е по-трудна - това е много важен фактор, когато възникне напрежение, и събитието в Сингапур насърчава подобен диалог“, добавя източникът.

Без коментар

Домакините не потвърдиха, но и не отрекоха, че такава среща се е състояла. Говорител на Министерството на отбраната на Сингапур каза, че докато присъстват на диалога “Шангри-Ла”, участниците, включително висши служители от разузнавателните агенции, също се възползват от възможността да се срещнат със своите колеги. „Министерството на отбраната на Сингапур може да улесни някои от тези двустранни или многостранни срещи“, каза говорителят. Американското посолство в Сингапур заяви, че няма информация за срещата. Китайското и индийското правителство не са коментирали.

Подробностите за конкретните дискусии са оскъдни. Войната в Украйна и транснационалната престъпност са били в дневния ред. Не е присъствал руски представител. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Володимир Хаврилов е бил на диалога „Шангри-Ла“, но каза, че не е присъствал на разузнавателната среща. В същото време американски служители съобщиха, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е посетил Китай миналия месец в опит за подобряване на комуникацията между Вашингтон и Пекин.

Каре

Тримата шпиони, загинали при инцидент с лодка в италианското езеро Лаго Маджоре, може би не са намерили смъртта си случайно. Това спекулират италианските медии. Случаят от 28 май предизвика огромен интерес. Тогава увеселителна лодка, на която празнували рожден ден, се преобърна заради излязла буря и четирима загинаха. Три от жертвите са Тициана Барноби и Клаудио Алонци от италианските тайни служби, както и Симони Ерез от Израел, пенсиониран агент на Мосад. Четвъртата жертва е съпругата на собственика на лодката, 50-годишна рускиня. Сега собственикът е разследван за причиняване на корабокрушение и умишлено убийство. Лаго Маджоре е между италианската област Ломбардия и швейцарския кантон Тичино. В Ломбардия се произвеждат технологии с двойна употреба, а Швейцария се счита за транзитна страна за много членове на разузнаването. Сега има теории, че на борда на лодката е имало тайна среща на тримата загинали агенти. Още по-съмнително е, че дузината оцелели, голяма част от които израелци, са се втурнали към хотелите си и светкавично са напуснали Италия на борда на израелски самолет, който ги взел от Милано.