0

С ътрудници на Алексей Навални от неговата Фондация за борба с корупцията публикуваха в Ютюб 44-минутно видео за бившата жена на Путин – Людмила озаглавено "Милиарди за мълчание. Къде изчезна Людмила".

Голяма част от него е посветена на източниците на доходи на бившата съпруга на руския президент, основният от които, според авторите, е историческо имение в центъра на Москва, прехвърлено ѝ от градската управа, предаде Дойче веле.

Според разследващия екип Людмила Путина е оглавила специално създадения за нея след 2000-та година  Център за развитие на руския език. Кметството на Москва и управлението по делата на президента са му прехвърлили имение от 1774 г. на улица Воздвиженка близо до Кремъл и парцел в центъра на руската столица. След това сградата е ремонтирана, надстроени са два етажа и е преименувана на "Център за развитие на междуличностните комуникации".

Сега той се ръководи от новия съпруг на Людмила - Артур Очеретни, чиято фамилия тя носи от 2015 година. Артур Очеретни пък отдава сградата, оценявана на 10 милиарда рубли, на компанията "Меридиан", собственост на новата му съпруга, която на свой ред пуска в нея под наем Сбербанк, ВТБ и други търговски организации. Според сътрудниците на Навални Людмила Очеретная печели повече от 250 милиона рубли годишно от наем.

Според авторите на филма "Центърът за развитие на междуличностните комуникации" също получава финансиране от кметството на Москва, Газпромбанк и Северстал. Така компанията на Артур Очеретни си набавя годишно около 415 милиона рубли, които тя отпуска на "Меридиан". С тези пари са купени апартаменти и къщи в Южна Франция, Швейцария и Испания на обща стойност от почти 600 милиона рубли. Очеретни притежава вила в Биариц, Франция, апартамент в Давос, Швейцария, и два апартамента в Малага, Испания, става ясно още от видеото.

Людмила и Артур Очеретни не са включени в санкционния списък на ЕС, припомнят сътрудниците на Навални. През май Великобритания наложи санкции срещу Людмила Очеретная, бивша Путина.

Людмила е единствената официална връзка на Путин. От нея той има две дъщери – Мария и Екатерина. Владимир и Людмила минават под венчилото през 1983 г., по-късно се местят да живеят в Дрезден, където Путин работи за КГБ. В първите години на управлението съпруга му е до него, следва етап, в който никъде не се появява и накрая двамата обявяват, че са разделени. Това го оправят през 2013 г. в антракта на балета „Есмералда“. Двамата застават пред камерата на „Россия 24“. „Нашият брак приключи. Това бе общо решение”, казва той. “Да, може да се каже, че това е цивилизован развод”, добавя тя.

След това Людмила изчезва от сцената. От Кремъл отказват да коментират какво се случва с бившата първа дама.

Ще разберем ли какво се крие под чаршафите на Путин? (СНИМКИ)