0

С олена, но не твърде много, е цената която ще плати италианският разследващ журналист, който нарече италианската премиерка Джорджа Мелони “копеле”. Авторът на “Гомор” бе осъден в Рим на глоба от 1 000 евро за клевета. 

Адвокатът на писателя - Антонио Нобиле съобщи, че обжалва присъдата. Прокуратурата поиска глоба от 10 000 евро за Савиано. 

„Загубата днес е пример за това, което ще се случи утре, това ни кара да вникнем в света, в която живеем, с изпълнителнен с власт, която непрекъснато се опитва да сплаши всеки, който изрича лъжите си. Днес съм горд, че имах срещу мен бе подвигнат този процес процес , съдията разпозна моралния аспект на изказването ми и това ме накара да се усмихна", заяви Роберто Савиано извън наказателния съд. 

“През последните месеци забелязах непрекъснатите опити на това правителство да сплаши не всички, а само онези от чиито глас се страхуват”, добави авторът “Гомор” най-известната книга за неаполитанската мафия. 

Партията на Мелони поиска на Савиано да плати 75 000 евро. “Това правителство се опитва да ограничи икономически онези, които го оспорват. Тази политическа машина няма да спре. Все още съм съден от Матео Салвини и неговите приятели. Няма да се спра пред нищо, за да разоблича тези банди”, категоричен е Савиано. 

„Няма по-голяма чест за писателя от това думите му да бъдат изправени пред съда, защото ръководителят на правителството се страхува от тях. Сметнах този процес за сплашване, напълно е така.  Те се защитават с помощта на парламентарен имунитет и действат като гангстери, каквито са. Тези, които ги критикуват, биват изправени пред съда и принуждавани съдебната система да ограничи пространствата, в които те могат да се изразяват", заключва писателят и разследващ журналист. 

„Политическата критика не трябва да преминава в лична обида“,  категоричен е прокурорът  по делото Пиетро Полидори. 

„Законът е еднакъв за всички и дори известен писател не може да стои над него“, допълва магистратът.