0

Мистерия със смъртта на юноша

Почина едно от 12-те момчета, спасени от наводнената тайландска пещера през 2018 г. 

17-годишният Дуанпеч Промтеп е бил открит в безсъзнание в общежитието си в Лестършър, Великобритания, в неделя и веднага е откаран в болница, където е починал във вторник, съобщава Би Би Си. Той е бил приет във футболна академия на Острова в края на 2022 година. Младежът, наричан от близките си - Дом, е бил спечелил стипендия за английския колеж "Брук Хаус" в Маркет Харбъро, а преди това е бил капитан на младежки тайландски отбор.

Към момента не е ясно от какво е починал той. Според полицията в Лестършът неговата смърт не се третира като подозрителна, докато от Тайланд информират, позовавайки се на доклади, че момчето е имало наранявания по главата.

Новината за неговата смърт бе съобщена от майка му в един от местните храмове в Тайланд, който отборът на момчето често посещава. Съотборниците на Дом останаха съкрушени от трагедията и не спират да пишат опечалени постове за приятеля си. В туит британският посланик в Тайланд Марк Гудинг също поднесе съболезнования на близките му.

Капанът в пещерата през 2018 г.

Дванадесет момчета на възраст от 11 до 16 години и 25-годишният им треньор са блокирани в пещера на 23 юни 2018 година след дъждове и мощна буря, в резултат на които входът към вътрешността се оказа под вода. Всички се озовават в каменната хватка след тренировка на отбора на "Дивите глигани". Момчетата се състезават с велосипеди до пещерата Там Луанг . Това е едно от любимите места на хлапетата. Сред децата е и Дом, който тогава е бил капитан на отбора.

Всички прекараха 9 мъчителни денонощия в тъмнина и без храна, докато до тях не достигнаха двама британски водолази. Акцията бе изключително тежка, защото групата, се оказа на 4 километра навътре в пещерата, насред лабиринт от наводнени тунели. Момчетата използваха камъни, за да копаят дупки, за да избягат, докато треньорът им ги е учил как да медитират, за да им помогне да останат спокойни и да използват възможно най-малко въздух. По време на акцията водолаз губи живота си, но накрая всички деца и треньорът им са спасени.

Изнемощялото, но усмихнато лице на Дом, беше уловено от светлината на водолаз, след като момчетата бяха открити в пещерата и този момент остана като един от най-запомнящите се кадри от забележителното спасяване, което привлече вниманието на всички.

Спасяването беше отразено по целия свят, а по-късно историята беше пресъздадена във филми и книги, през миналата година и Netflix пуска и мини сериал за тях.