0

М истериозно ярко сияние се появи в небето над украинската столица Киев и стресна жителите на града. Небесното явление обаче не бе последвано от експлозия, но въпреки това предизвика паника и разнопосочни коментари в социалните мрежи. Не бе задействана и противовъздушната отбрана на града.

Според украинските военни сили сателит на НАСА е паднал на земята, но това твърдение бе отречено от американците.

„Според първоначалната информация феноменът, видян в небето над Киев, е в следствие на падането на сателит на НАСА“, съобщиха от местната военна администрация.

По-рано тази седмица НАСА обяви, че очаква сателитът „Rhesi“, тежащ 300 кг, да попадне в атмосферата на Земята, но американската космическа агенция обясни, че спътникът все още не е навлязъл в атмосферата. „Никой друг сателит на НАСА не е навлизал в атмосферата по това време“, категорични са от НАСА.

Междувременно говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат съобщи, че сиянието, видяно в Украйна, вероятно е причинено от метеорит.

„Тази светкавица беше видяна и в Беларус. Затова не е толкова лесно да се намерят отломки. Мисля, че специалните служби ще се справят с това, но може би това тяло, метеорит, който е изгорял в атмосферата, обяви Игнат.