0

Н ещо дебне под селата на Сиирт, провинция в източна Турция. Чудовище ли е? Предвестник на земетресение? Или това е естествено явление, произтичащо от движението на подпочвените води? Жителите на Акяйла са любопитни. Селото е второто в Сиирт за по-малко от месец, което съобщава за мистериозен звук, идващ откъм земята, съобщава "Дейли Сабах".

Миналия месец жителите на Мейдандере потърсиха помощ от властите, за да установят източника на странен шум, който ги събужда през нощта и разтърсва домовете им. Екипите на Службата за управление на бедствия и извънредни ситуации започнаха разследване на твърдението и източникът на звука все още не е определен.  Службата ще се отправи към Акяйла за да проучи новия мистериозен шум. 

Акяйла се намира само на около 3,5 километра от Мейдандере и за първи път съобщи за мистериозния звук на 9 август и точно както и  в Мейдандере, той започна през нощта. Жителите на селото разказват, че са усетили трус, който е продължил няколко секунди. Жителят на селото Халит Айгюн каза пред Анадолската агенция в четвъртък, че се чувстват сякаш къщите им ще се срутят. Той казва, че са чули за Мейдандере и са били загрижени. Друг жител на Акяйла, каза, че е усетил тремора и придружаващия звук, „подобен на експлозия“ два пъти преди. „Мислех, че е земетресение, но няма и най-малка пукнатина по стените или другаде“, каза той.

„Беше плашещо. Преживял съм земетресение в миналото и знам как е. Това не беше земетресение“, каза Садик Акти, друг жител на селото. Инженерите по геология разследват случая и работят върху изчерпателен доклад за източника на звука. Отбелязва се, че и двете села се намират в район, изложен на потенциални природни бедствия. Мейдандере е село, построено върху земя, останала от свлачище, а Акяйла е в район с висок риск от падане на камъни, отбелязат инженерите.