0

28-годишна стюардеса стана първата транссексуална състезателка, която взе титлата Мис Вселена Португалия, добавяйки към броя на кандидатите за състезанието Мис Вселена в Ел Салвадор следващия месец, съобщава Fox News.

„Гордa съм, че съм първата транс жена, която се състезава за титлата Мис Вселена Португалия! Дълги години нямах право да се състезавам и сега е голяма чест да бъда част от тази невероятна група кандидати!“, написа Марина Мачете след като спечели конкурса.

Мачете ще бъде втората трансджендър жена, която ще се отправи към състезанието Мис Вселена следващия месец, състезавайки се срещу друг мъж – Рики Валери Коле, който спечели короната в Нидерландия през юли.

И Мачете, и Коле бяха предшествани от испанката Анджела Понсе, която стана първият трансджендър претендент, който се състезава в глобалния конкурс за Мис Вселена през 2018 г.

Конкурсът Мис Италия, за разлика от това, отговори на историческата победа на двете транссексуални жени, като забрани на биологични мъже да се състезават в събитието.