0

Г ерманският град Хановер забрани топла вода в обществени сгради и въведе мерки за намаляване на отоплението на фона на газовата криза, според кметството на Хановер.

„Всеки спестен киловатчас спестява резервоарите за съхранение на газ“, се казва в съобщение на кметството. Това е първият град в Германия, който премина към студени душове в обществени сгради, което прави недостъпна гореща вода за миене на ръце и други приложения в държавни помещения, фитнес зали и плувни басейни.

Градът ще намали и отоплението в обществените сгради, както и ще изключи фасадното осветление и фонтаните. „Целта е да намалим потреблението на енергия с 15%“, каза кметът Белит Онай. „Това е отговор на задаващия се недостиг на газ, което е голямо предизвикателство за общините – особено за голям град като Хановер. Ситуацията е непредсказуема, както показаха само последните няколко дни. Въпреки това се опитваме да се подготви възможно най-добре“, добави той.

В целия Европейски съюз държавите-членки се борят да пестят газ и да го съхраняват за зимата, а във вторник енергийните министри се съгласиха по принцип да намалят използването на газ с 15% от август до март.