0

Ц елите и съдържанието често са различни, но италианската Камората присъства все по осезаемо в социалните мрежи. Разкритието направи легендарния прокурор и лице на борбата с мафията Никола Гратери. На става дума за обикновенна суета или ексихибионизъм. 

“В мрежата престъпните кланове демонстрират богаството и охолния си начин на живот. Това са изявления, които гласят: Ние сме бъдещето! Искате ли да бъдете като нас”, разясни Гратери в интервю за телевизия Rai 3. “По този начин те привличат в редиците си объркани млади хора. Чрез социалните мрежи мафиотите хвърлят ръкавица на институциите. Това е израз на тяхната арогантност”, добавя прокурорът. 

Новините от последните няколко дни потвърждават, че явлението бързо се разраства. Най-новият случай е този на Джузепина Валда, сестра на двадесетгодишен младеж, обвинен в убийството на готвач в пицария. Джузепина твърди, че е придружила по-големия си брат до ресторанта, който по това време се е намирал под домашен арест, като е публикувала клип в нета с гласа на рапър, възхваляващ мафията. Джузепина сега горко се кае за действията си, след като видеото я вкара в затвора.

Този видеоклип разбуни духовете на Ботуша и депутатът Франческо Емилио Борели отнесе въпроса до парламента, тъй като мафиотското съдържание не е свалено от платформите. „За съжаление, TikTok все повече се превръща в мегафон на престъпността и модния подиум, където Камората и убийците дефилират“, каза Борели.

Преди няколко дни депутатът съобщи видеоклипове в социалните мрежи, насочени към двама сътрудници на правосъдието, напуснали могъщия клан Арцано 167 - Мариано Алберто Васаполо, смятан за убиец на престъпната групировка и Паскуале Кристиано, който дълго дълго време един от лидерите на организацията. Потомците на клановете от източните покрайнини на Неапол винаги са били много активни онлайн.

Във видео, публикувано преди месец в TikTok босът е възхваляван с фрази като „Обичам те, чичо. Ти ще бъдеш легендата на Понтичели“, в сценарий, в който сред шампанско и банкноти, татуировки и мотори с големи двигатели се възхваляват бомбени атаки срещу съперничещи банди.

В кабинета си на осмия етаж на небостъргача "Бизнес център" прокурор Гратери наблюдава явлението с нарастващ интерес.

“Младите хора днес използват TikTok и Facebook, за да създават клипове и да изпращат емулативни или други съобщения, дори чрез неомелодични песни, рапът понякога служи за улавяне и изпращане на кодирани съобщения до други банди", посочи Гратери. 

Разследващите също са насочили вниманието си към социалните мрежи, тъй като от публикациите там могат да извлекат полезна информация за случаите, които разнищват. Естествено, не само Камората захранва мрежата с послания, свързани с плановете на мафията.