0

С редиземноморското крайбрежие на Испания и особено популярните сред туристите Балеарски острови бяха засегнати от силни ветрове и проливни дъждове, при които няколко души пострадаха, бяха причинени значителни материални щети, а няколко полета бяха отложени, предаде Франс прес.

Пориви на вятъра със скорост до 120 км/ч, поройни дъждове, а на някои места и градушки засегнаха Балеарските острови, но също североизточната част на автономна област Каталуния и област Валенсия, като и за трите района Националната метеорологична агенция (Aemet) обяви частична "оранжева" тревога за опасно време.

Според местни медии властите са съобщили за няколко леко ранени. В някои части на трите средиземноморски региона има повалени дървета и наводнени улици.

Вятърът е откъснал от котвите 330-метров круизен кораб, закотвен в Палма, на остров Майорка, и го е тласкал, докато той се сблъскал със закотвен петролен танкер, при което са били леко ранени шестима души, съобщи пристанищната администрация на Балеарските острови.

Заради бурята са били отменени 24 полета, а 29 са били пренасочени, съобщи компанията, управляваща испанските летища.

Метеорологическата служба запазва оранжева тревога за малка част от Балеарските острови и Каталуния утре и предвижда жълта за вторник.

Бурята, съпроводена с понижение на температурите, последва четвъртата гореща вълна в Испания за това лято, която приключи в четвъртък.