0

М осква размаха пръст на Южна Африка, като предупреди страната, че арестът на руския президент Владимир Путин би бил равносилен на "обявяване на война", предаде ДПА, като се позова на писмено изявление, публикувано снощи от южноафриканския президент Сирил Рамапоса, съобщава vesti.bg.

"Русия даде ясно да се разбере, че арестът на действащия ѝ президент ще бъде равносилен на обявяване на война", пише Рамапоса в своето изявление, адресирано до Върховния съд в северната южноафриканска провинция Гаутенг. Следователно РЮА има "очевидни проблеми с изпълнението на искането за арест и екстрадиция на президента Путин", пише още той.

Руският лидер е поканен в Йоханесбург за срещата на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и РЮА) от 22 до 24 август въпреки международната заповед за неговия арест.

РЮА бе изправена пред казус как ще реагира относно изпълнението на заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС), ако Путин присъства срещата на върха. РЮА е подписала устава на МНС, но досега не е казала ясно как възнамерява да действа.

Съдът в Хага издаде заповедта за арест на Путин през март, като го обвини във военни престъпления в Украйна, заради инвазията, която предприе срещу страната.

Рамапоса заяви, че не може да оправдае пред южноафриканския народ "поемането на риска от война с Русия".

Поради това РЮА е подала молба до МНС за освобождаване от задължението да арестува Путин.

От кабинета на Рамафоса съобщиха почти паралелно с Кремъл, че Путин е решил да не рискува да пътува, тъй като срещу него от март има издадена заповед за арест. По-късно пък се появи информация, че Путин в крайна сметка се е съгласил с молбата на южноафриканския си колега и няма да посети ежегодната среща на BRICS в страната му.

Южна Африка беше подложена на критики през 2015 г., когато отказа да арестува тогавашния судански президент Омар Башир и да го предаде на МНС.