0

М афиотският бос Матео Месина Денаро е арестуван от италианските власти след 30 години издирване, предаде „Република“.

Разследването, довело до залавянето на мафиотския бос на „Коза Ностра“, е координирано от прокурора на Палермо Маурицио де Лучия и помощник-прокурора Паоло Гуидо.

При пристигането на специалните части мафиотският бос на клана Корлеонези не е оказал съпротива, обясни командирът на специалното звено на карабинерите за борба с мафията Паскуале Анджелосанто.

Според италиански медии Месина Денаро се е намирал в частната клиника "La Maddalena" в Палермо. Мафиотският бос бе изведен от клиниката в 9:35 италианско време и ескортиран с полицейски микробус, под аплодисментите на събралите се на мястото на акцията жители на Палермо.

Месина Денаро е последният мафиотски бос от "първа величина", който все още се издирваше. Днес залавянето му сложи край на десетилетното му бягство. Рекорд, подобен на този на верните му съюзници Тото Риина, който беше издирван в продължение на 23 години, и Бернандо Провенцано, който успява да избегне затвора в продължение на 38 години. 

Син на стария мафиотски бос Чичо, исторически съюзник на Корлеонези на Тото Риина, Матео Месина Денаро се укрива от лятото на 1993 година.

Босът на мафията в Трапани беше осъден на доживотен затвор за десетки убийства, включително това на малкия Джузепе ди Матео, удушен и разтворен в киселина след почти две години плен, както и за кланетата през 1992 г., които струваха живота на съдиите Джувани Фалконе и Паоло Борселино и за атаките през 1993 г. в Милано, Флоренция и Рим.