0

Б алони с боклук, изпратени от Северна Корея, удариха на 24 юли южнокорейски президентски комплекс, съобщиха за АФП представители на службите за сигурност, което накара Сеул да мобилизира екипи за химическа защита.

За пръв път офисът на южнокорейския лидер в центъра на Сеул, който е защитен от десетки войници и забранена за полети зона, е бил пряко засегнат от някой от хилядите балони с отпадъци, изстрелвани от Пхенян от май насам.

"Екипът за реагиране на химически, биологични и радиологични (оръжия) е събрал бързо и безопасно балоните за боклук", заявиха от президентската служба за сигурност пред АФП.

"След разследването резултатите потвърдиха, че не е имало опасност или замърсяване на обекта", заявиха оттам.

По-рано Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея потвърди, че Северът отново е изпратил балони, носещи боклук, а властите на град Сеул също издадоха предупреждение в сряда сутринта. "Ако откриете паднали балони, не ги докосвайте и съобщете за тях в най-близкото военно поделение или полицейски участък", се казва в него.

Това е десетият път, в който Северът изпраща балони през границата тази година, като твърди, че това е отмъщение за антирежимните пропагандни балони, пуснати от южнокорейски активисти. В отговор на вълните от балони Южна Корея възобнови "пълномащабните" пропагандни предавания от високоговорители по границата, насочени към Севера.

Сеул също така напълно преустанови действието на военното споразумение за намаляване на напрежението и възобнови ученията с бойна стрелба на граничните острови и в близост до демилитаризираната зона, която разделя Корейския полуостров.