0

Д жо Байдън твърди, че близък негов роднина е паднал направо в казана на канибали, след като самолетът му е бил свален по време на Втората световна война, съобщава Sky News.

Президентът на САЩ посети военен мемориал близо до родния си град в Пенсилвания, за да почете службата на покойния си чичо Амброуз Джей Финеган.

"Летял е с едномоторни самолети, извършвал е разузнавателни полети над Нова Гвинея. Беше се записал доброволец, защото някой не можеше да се справи. Беше свален в район, където по това време в Нова Гвинея имаше много канибали", каза Байдън пред репортери след това.

"Така и не откриха тялото му", сподели американският президент.

Но според Министерството на отбраната на САЩ изглежда няма данни смъртта на чичо му да е била резултат от враждебни действия или някакви индикации, че канибалите са изиграли някаква роля в невъзможността да бъдат открити останките му.

Военните архиви показват, че той е загинал, когато разузнавателният самолет, в който се е намирал, се разбива в Тихия океан край северното крайбрежие на Нова Гвинея през май 1944 г. след повреда на двигателя.

"В моето семейство имаме традиция, започната от дядо ми", каза Байдън.

"Когато посещаваме гроба на член на семейството - ще ви прозвучи странно - но казваме три пъти "Аве Мария". И точно това направих на мястото.", разкри американският президент. 

Той се опита да направи контраст между жертвоготовността на неговото семейство и забележките, за които се твърди, че са направени от Доналд Тръмп, че загиналите членове на службата са "гадняри" и "неудачници".

Бивши помощници на Тръмп заявиха, че той е направил коментарите, когато не е искал да посети гробище за загиналите американски войници във Франция по време на първия си мандат като президент през 2018 г.

Доналд Тръмп отрича да е правил тези забележки.

Байдън заяви, че Тръмп - предполагаемият кандидат на републиканците, който ще се изправи срещу него на президентските избори през ноември - "не заслужава да е бил главнокомандващ за моя син, за моя чичо".

Големият син на Байдън - Бо почина през 2015 г. от рак на мозъка. Президентът свързва смъртта на сина си с едногодишното му изпращане в Ирак, където военните са използвали ями за изгаряне на отпадъци.

Говорителят на Белия дом Андрю Бейтс заяви в изявление за американската новинарска мрежа NBC News, че президентът се "гордее с униформената служба на чичо си, който е загубил живота си, когато военният самолет, на който е бил, се е разбил в Тихия океан след излитане близо до Нова Гвинея".

Той добави: "Президентът наблегна историята на чичо си, докато изтъкваше необходимостта да се спазва нашият "свещен ангажимент... да екипираме тези, които изпращаме на война, и да се грижим за тях и семействата им, когато се върнат у дома", и докато повтаряше, че последното нещо, което американските ветерани са "подлизурковци" или "неудачници".

Бейтс не коментира твърдението за канибализъм, предаде Vesti.bg.