0

М узеят във Флоренция, в който се съхранява статуята на Давид на Микеланджело, покани учители и ученици от училище във Флорида да го посетят след скандал заради урок по изкуство, пише BBC.

Директорът на училището напусна след жалба относно час по рисуване в шести клас, който включваше изображение на статуята.

Родител се оплака, че изображението е порнографско.

Сесили Холберг, директорка на музея където се съхранява статуята вече отправи поканата към класа.

Тя каза, че директорката трябва да бъде "наградена, а не наказана".

„Да говорим за Ренесанса, без да покажем Давид, безспорна икона на изкуството и културата и на този исторически период, няма да има смисъл“, каза Холберг.

Скандалът се разрази, след като съвета на училище във Флорида притисна директорката Хоуп Караскила да подаде оставка, след като трима родители се оплакаха от урок, включващ снимка на голата статуя.

Статуята, една от най-известните в западната история, изобразява библейския Давид, който отива да се бие с Голиат, въоръжен само с прашка, и неговата вяра в Бог.

Инцидентът остави експерти по ренесансово изкуство в недоумение.

Давидът се смята за шедьовър на италианския Ренесанс и символ на хуманистични ценности. Изложена е в Galleria dell'Accademia от 1873 г.

Холберг заяви, че е „изумена“, заявявайки, че да мислиш, че статуята на Давид може да се счита за порнографска, означава не само неразбиране на Библията, но и самата западна култура.

„Не мога да повярвам, че това наистина се случи, отначало си помислих, че е фалшива новина, толкова невероятно и абсурдно беше“, каза тя.

"Трябва да се прави разлика между голота и порнография. В Давид няма нищо порнографско или агресивно, той е младо момче, овчар, който дори според Библията не е имал показни дрехи, а е искал да защити народа си с това, което имаше."

Кметът на Флоренция Дарио Нардела също покани учителя, който показа на учениците образа на Давид на Микеланджело, да посети града и неговите произведения на изкуството.

„Да се ​​бърка изкуството с порнографията е просто нелепо“, заяви той. "Изкуството е цивилизация и тези, които го преподават, заслужават уважение."