0

М алко дете загина, опитвало се да прекоси Ламанша.

Трагедията се разиграла в четвъртък вечерта край бреговете на Франция след потъването на претъпкана лодка, която се опитвала нелегално да достигне Англия, съобщиха френските власти за „Франс прес”.

При издирвателна операция във водите край Висан в департамента Па дьо Кале „65 души бяха извадени и спасени“, но „по време на издирването във водата е открито малко дете в безсъзнание и, за съжаление, е обявено за мъртво“, съобщи морската администрация за Ламанша и Северно море, информира NOVA.

С този смъртен случай, броят на хората, които загинаха при опит да пресекат канала между Франция и Англия от началото на годината достигна 52-ма души – рекорден брой от 2018 г., когато първите малки лодки, използвани от мигранти, започнаха да плават през Ламанша в опит да се доберат до Англия.

Сред жертвите редовно има деца. На 3 септември половината от 12-те жертви на най-тежкото корабокрушение за годината, бяха непълнолетни. На 5 октомври двегодишно дете се беше задушило до смърт в претъпкана с 90 души лодка, която претърпя проблем с двигателя.

Условията за пресичане на Ламанша, един от най-натоварените райони в света, според морската администрация, донякъде са опасни на борда на претоварени лодки, на които има едва по няколко спасителни жилетки.  

Лодките, достигнали британския бряг от началото на годината, са докарали средно по 53-ма пътници, в сравнение с едва 13 през 2020 г., показват официалните данни на британските власти.

Според тях, от началото на годината над 26 000 мигранти са пристигнали в Англия, пресичайки Ламанша.