0

А мериканският бизнесмен Илон Мъск, обяви, че може да се наложи да спре сателитната комуникационна система Starlink в Украйна, тъйкато вече не може да я финансира, съобщава CNN.

Очаква се до края на годината разходите за снабдяване на Киев със сателитни терминали да надхвърлят $100 млн. Това не отговаря на възможностите на компанията и ако не бъде намерен допълнителен източник на финансиране, програмата ще трябва да бъде съкратена. За да разреши този проблем, ръководството на Starlink се е обърнало към Пентагона с призив за отпускане на 124 милиона долара чрез ведомствени канали за поддръжка на системата.

В същото време се отбелязва, че подобни искания са изправени пред критики от страна на ръководството на Министерството на отбраната, тъй като днес около 85% от терминалите на Starlink в Украйна се плащат от външни източници, включително с участието на правителствата на Съединените щати, Великобритания и Полша. От своя страна компанията на Мъск посочва факта, че нуждите на Киев нарастват бързо, за разлика от бюджета на разработчиците.

По-рано, на 7 октомври, Украйна се оплака в прекъсвания в работта на сателитите Starlink, а Киев дори обяви, че заради проблемите армията й е претърпяла „катастрофални загуби“ в Донбас, Херсон, Запорожие и Харков. От своя страна Илон Мъск.

На 20 юли началникът на космическите операции на САЩ генерал Джон Реймънд съобщи, че Starlink осигурява важна комуникационна връзка за въоръжените сили. Генералът добави още, че космическите технологии са от решаващо значение за наблюдение на територии и събития.

Това е пореният проблем в отношенията между Илон Мъск и Украйна. От седмици Мъск се превърна в основен враг в страната, след като призова Киев да се откаже завинаги от Крим и да се проведат нови референдуми в Донецк, Луганк, Херсон и Запорожие, като този призова Украйна да признае резултата. Мъск също така обяви в Туитър, че голяма част от живеещите в Източна Украйна искат да са част от Русия. Изказванията му вбесиха властите в страната, които го обвиниха, че поддържа комуникация с руския президент Владимир Путин.