0

32-годишен мъж ослепя, след като прави секс.
Драмата се е разиграла, след като мераклията се е опитал да подсили сексуалната си мощ с магичното синьо хапче за стимулация, познато като „Виагра“, пише Daily mail, позовавайки се на публикация по темата в специализираното издание Journal of Medical Case Reports.

Мъжът губи зрението си веднага след половия акт и малко след като е взел хапчето. Поради тази причина лекарите, цитирани от изданието, изказват обоснованото предположение, че виновно за това може да е лекарството за еректилна дисфункция.

Младият мъж, чието име се спестява от лекарите, е родом от Иран. Той е взел огромна доза силденафил, основната съставка на малкото синьо хапче, след което губи зрението на дясното си око.

Увреждането е било толкова голямо, че въпреки усилията за възстановяване на зрението му, това не е било възможно.

Медици от Техеран, които споделили случая в медицинското списание, казват, че това е едно от най-силните доказателства, че приемането на лекарството може да навреди на очите.

Публикацията им е придружена със снимка от сканиране на окото, където се виждат пораженията от хапчето и запушените кръвоносни съдове.

Както е известно, препаратът силденафил се бори с импотентността, като засилва притока на кръв към пениса чрез отпускане на кръвоносните съдове.

Смята се обаче, че този ефект може при някои обстоятелства да навреди по невнимание на други чувствителни съдове в тялото, като тези в очите. 

В случая с 32-годишния иранец той е претърпял внезапна загуба на зрение три часа след приема на 100 mg силденафил.

Това е максималната доза от лекарството и двойно по-висока от препоръчваната за повечето мъже, които го приемат за еректилна дисфункция.

След като загубил зрението си в окото, мъжът бил приет в болница и информирал медиците, че е взел силденафил.

Скенерите установяват, че мъжът, който няма други медицински оплаквания, е имал съсиреци в артерията и вената, които пренасят кръв към и от дясното му око.

Това довежда до подуване на ретината му - светлочувствителната тъкан в задната част на органа. 

Той също така страда от оток на макулата, състояние, при което кръвта изтича в ретината.

Лекарите от очната болница “Фараби” потвърждават, че натискът от тази натрупана течност в крайна сметка е довел до физическото отделяне на ретината от останалата част от окото на пациента.

Поради опасения относно рисковете от кръвни съсиреци от ваксините срещу Covid и самия вирус по това време, лекарите го разпитали за всички скорошни инфекции или убождания.

Той обаче нито е бил заразен наскоро, нито е бил ваксиниран. 

Разследванията също установяват, че лявото му око не е увредено. 

Медиците също подчертават, че той няма фамилна анамнеза за проблеми с кръвните съсиреци, които биха могли да обяснят внезапното увреждане на окото му, и тестовете за всякакви недиагностицирани състояния се оказали отрицателни. 

Лекарите обаче уточняват, че въпреки съобщенията за проблеми с очите и зрението от приема на силденафил, връзката между двете е „противоречива“.

„Съобщени са няколко сериозни съдови инцидента на ретината след употреба на силденафил, но точната роля на това лекарство не е ясна“, пишат те. 

Те добавиха, че техният пациент е важен в медицинската литература, обсъждаща връзката, както поради тежестта на случая, така и поради факта, че не е имал други здравословни проблеми, които биха могли да обяснят внезапния проблем с очите.

Споделяйки историята в  Journal of Medical Case Reports,  медиците не разкриват кога точно се е случил инцидентът. 

По-рано тази година индийски лекари съобщиха за случай, при който 41-годишен мъж почива след инсулт,  докато приемаше комбинация от хапчета за импотентност и алкохол . 

Според статистиката сериозни странични ефекти от приема на силденафил се появяват само при един на 1000 души.

Специалистите обаче съветват всеки, който приема лекарството и страда от този страничен ефект, да спре да го приема веднага и да се обади на личния си лекар.

Въпреки че „малкото синьо хапче“ е най-известно като лекарство за еректилна дисфункция, то се дава и на пациенти, страдащи от белодробна хипертония, състояние, при което кръвното налягане в кръвоносните съдове, захранващи белите дробове, е опасно високо, не пропускат да споменат медиците.