0

О чакваната победа на италианската дясна коалиция на парламентарните избори в неделя бележи две знакови събития – жена премиер на страната и завръщането в парламента на бившия премиер Силвио Берлускони.

Девет години след като изчезна от политическата сцена, заради присъда за данъчни измами. Берлускони спечели повече от 50% от гласовете в надпреварата за Сената в северния избирателен район Монца. Бившият премиер, който в четвъртък навършва 86 години, притежава в региона вила и местния футболен клуб, който съвсем ското успя да влезе в Серия А.

„Ще се опитам да играя ролята на плеймейкър в следващото правителство“, каза Берлускони пред привържениците си, след като даде гласа си, показвайки желанието си да остане на политическата сцена, въпреки възрастта и крехкото си здраве. Берлускони претърпя тежка сърдечна операция през 2016 г., а през 2020 г. се разболя тежко от COVID-19 и през последната година влизаше и излизаше от болница заради различни проблеми.

В парламента той ще бъде придружен от приятелката си, 32-годишната Марта Фаскина, която спечели място в Сицилия. Фаскина трябва да заеме място в долната Камара на депутатите, докато Берлускони се завръща триумфално в Сената. Той ще трябва да се откаже от място в Европейския парламент, което спечели през 2019 г.