0

140 000 паунда бяха събрани на благотворителна вечеря в Лондон за изграждането на първия български православен храм във Великобритания.

Новата църква „Свети Йоан Рилски“ ще бъде на метри от Роял Албърт хол, съобщава Светият синод. Вечерята се състоя на 18 януари в зала „Белгрейвия“ на хотел „Лейнсбъро“, един от най-престижните в Лондон. Тя беше организирана от известни представители на българската общност в Обединеното кралство под благословията на Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний и под егидата на посланика ни в кралството Марин Райков. Княз Кирил Сакскобургготски оказва активна подкрепа на инициативата и също бе на вечерята.

Център

Вечерята премина с изпълнения на млади музиканти, както и на световноизвестната цигуларка Мила Георгиева, която изсвири произведението „Пирин“ от композиторката Добринка Табакова, която е композитор на оркестъра на Би Би Си. Изпълнението на Мила беше на цигулка „Страдивариус“.

Архитектът Карло Буги разказа за предизвикателствата и иновативното архитектурно решение на новия православен храм, който ще бъде център на българската общност в английската столица и ще бъде под ръководството на протойерей д-р Добромир Димитров.

Гостите на вечерята събраха с общи усилия над £140 000 за вътрешната украса на новия храм, като набирането на средствата продължава, уточняват от Светия синод.

Стил

От началото на 90-те години на миналия век българската общност използва помещение в посолството ни в Лондон. Превърнатият в гараж параклис обаче винаги е бил малък и на големите празници се е налагало службите да се извършват в двора на мисията, напомнят на сайта на посолството. Сега са осигурени още две помещения за разширяването на параклиса в истинска църква. Българската държава отпусна 355 000 паунда, а с дарения от вярващите до края на ноември 2023 г. са събрани около половината от необходимите 1 милион паунда.

Храмът ще бъде изграден в класически стил, в традицията на средновековните църкви в Плиска, Преслав и Сердика, с място за библиотека и неделно училище. Нов вход от главната улица ще направи църквата достъпна за всички енориаши и гости.