0

П ървият афроамериканец, кандидат за астронавт в САЩ - Ед Дуайт, който преди 60 години не е избран от НАСА за полет в Космоса, излетя с ракета на компанията „Блу ориджин" на Джеф Безос в неделя, предаде „Асошиейтед прес”.

Дуайт, който вече е на 90 години, прекара няколко минути в състояние на безтегловност заедно с петима други пътници на борда на капсулата на „Блу ориджин“. Полетът продължи около 10 минути. За Дуайт това е „преживяване, което променя живота му”. „Мислих си, че наистина нямам нужда от това в живота си, но сега разбирам, че това не е така и много се вълнувам”, каза Дуайт.

Краткият полет от Западен Тексас превърна мъжа в новия рекордьор за най-възрастен човек в Космоса. През 2021 година в космическото пространство излетя актьорът от „Стар Трек“ Уилям Шатнър, който тогава е с два месеца по-млад.

Във випуск 1963 Дуайт е сред потенциалните астронавти, които Военновъздушните сили препоръчват на НАСА. Но тогава той не е избран за полета, в който влизат бъдещите астронавти на „Джемини“ и „Аполо“, включително Бъз Олдрин и Майкъл Колинс от „Аполо 11“. Гуйон Блъфорд става първият афроамериканец, полетял в Космоса за НАСА. Това се случва едва през 1983 г. Три години по-рано СССР изпраща в Космоса също първи афроамериканец - кубинецът Арналдо Тамайо Мендес, който е от африкански произход.

След като напуска Военновъздушните сили на САЩ, Дуайт започва работа към Ай Би Ем (IBM) и основава строителна компания. В края на 70-те години получава магистърска степен по скулптура. Оттогава той се посвещава на изкуството. Творбите му се фокусират върху историята на афроамериканците, а някои от тях са пращани в Космоса.

Това е първото изстрелване на екипаж на „Блу ориджин“ от близо две години насам. Компанията беше спряна след инцидент през 2022 г. Полетите бяха възобновени през декември миналата година, но без екипаж на борда. Това е седмият път, в който „Блу ориджин“ превозва космически туристи.

Освен Дуайт на борда бяха скулптор от Денвър, четирима бизнес предприемачи от САЩ и Франция и един пенсиониран счетоводител. Цените на билетите им не са оповестени. Дуайт е спонсориран отчасти от организацията с нестопанска цел „Спейс фор хюманити“.

*Източник: NOVA