0

Р азузнаването на НАТО предупреди командването на звеното за възможни изпитателни пускове на торпедото "Посейдон" от руската атомна подводница BS-329 "Белгород", съобщава италианският вестник La Repubblica.

„Путин изглежда е на прага на ново предизвикателство към Запада. Тревогата произтича от разузнавателен доклад на НАТО, разпространен до висшето командване на съюзниците през последните дни. Докладът се отнася до движенията на атомната подводница "Белгород. Има опасения, че нейната мисия е да тества за първи път в историята ултра-безшумния и свръхмощен ядрен торпедо-дрон "Посейдон", който често е и не без основание наричат ​​"оръжието на Апокалипсиса", пише италианската медия.

Руското ядрено торпедо "Посейдон" е в състояние да генерира радиоактивно цунами близо до брега, като бъде изстреляно от разстояние 10 хиляди километра (една четвърт от земното кълбо). А една „заразена“ вълна е в състояние да унищожи мегаполиси като Ню Йорк или Лос Анджелис. "Посейдон" се приближава към целта на километър дълбочина със скорост 200 км/ч. Няма как да се спре този подводен торпеден дрон. Бойна глава върху него с мощност до 100 мегатона. Експлозията на термоядреното торпедо може да вдигне гигантска вълна с височина до 500 метра. Тя носи със себе си и изключителна доза радиация.

Съобщенията за ядрени изпитания идват на фона на ескалация на войната в Украйна и притеснението, че Кремъл може да посегне към този тип оръжия.