0

Р акетен опит за малко не завърши с истинска трагедия!

Опитът на ракетата Trident претърпя драматичен провал, след като не се изстреля както беше планирано и се разби в океана, само на метри от британската ядрена подводница, която я изстреля, разкри The Sun. Неуспешно изстрелване се случи, докато министърът на отбраната Грант Шапс беше на борда на HMS Vanguard, откъдето наблюдаваше теста.

Министерството на отбраната на Великобритания потвърди, че е „възникнала аномалия“ по време на изпитанието край Флорида, но ядреното възпиращо средство остава „ефективно“. „Екипажът на ядрената подводница завърши перфектно своята тренировка за края на света и ракетата Trident 2 беше изстреляна във въздуха от сгъстен газ в изстрелващата тръба“, казват от ведомството.

Въпреки това, тестът на ракетата беше неуспешен, тъй като ускорителите се задействаха и 58-тонната ракета – снабдена с манекени бойни глави – се пръсна в океана и потъна. Това е вторият неуспешен тест на Trident, като първият беше през 2016 г., когато ракетата, изстреляна от HMS Vengeance, се отклони от курса и се самоунищожи.