0

П одводница на британският кралски флот, оборудвана с ядрени ракети Trident, е претърпяла огромна повреда, което е принудила плавателния съд да се гмурне неконтролируеми е е бил на път да се взриви, съобщава Daily Mail.

Подводницата от клас Vanguard е превозвала 140 членове на екипажа, когато дълбокомерът й внезапно се повредил по време на мисия в Атлантическия океан. Дълбоководният кораб, носещ ракети Trident 2, патрулирал, когато индикаторите за дълбочина спрели да работят, а на екипажа му трябвало известно време, докато осъзнае, че подводницата се гмурка под океана. Това предизвикало светкавични действия от инженерите, които успели да спрат подводницата и нейния ядрен реактор от по-нататъшно потапяне само мигове преди да се случи бедствието.

Въпреки че не е известна дълбочината, която е достигнала подводницата, максималната работна дълбочина на този тип кораб е около 500 метра, според Military Today. Инцидентът доведе до незабавно разследване, казаха вътрешни лица пред вестника, като добавиха, че не е повлиял на ядреното възпиране на Обединеното кралство.

Не е известно коя от четирите подводници с ядрени балистични ракети клас Vanguard на ВМС на Великобритания е участвала в ужасяващото изпитание. Подводниците Vanguard имат капацитет да поемат 192 ядрени бойни глави, но в момента им е разрешено да държат максимум 48.