0

К артата на нацистки съкровища, „разкриваща местоположението на плячкосани бижута от Втората световна война“ беше разкрита 78 години след края на Втората световна война, пише „Sun”.

Смята се, че тя води до имане, струващо милиони долари, окраднати от банка от нацистката армия. Картата е част от огромно количество документи от периода, които биват разсекретени за първи път.

Според „Sun” съкровището се състои от пари, диаманти и бижута, откраднати по време на нападение над нидерландския град Арнем. Смята се, че картата показва точното място, където нацистите са скрили плячката си По време на отбраната на Арнем е имало експлозия в клон на банка. Смята се, че именно тогава германските войници са отмъкнали каквото могли и го скрили в кутии с амуниции, които след това са били заровени в околността. Бяха положени усилия за намиране на съкровището, но до ден днешен няма информация да е било открито.

Картата се появява месеци след като търсачи на съкровища, копаещи за нацистко злато обявиха, че са открили четиритонен товар под таен публичен дом на SS. Твърди се, че златото е заровено в метална кутия под дворец от 18-ти век близо до Вроцлав в Южна Полша.