0

В нукът на наркобарона Пабло Ескобар загина в Курска област на Русия. 

Воювал е като  украински наемник. 

Родриго Ескобар Гавирия (37) прекара само три дни на фронта, преди той и няколко други войници да бъдат убити от половинтонна запалителна авиационна бомба.

Новината за смъртта на Родриго Ескобар Гавирия беше публикувана от колумбийския вестник El tiempo, докато украински източници я отрекоха, информира К1.

Тази новина също обърка Москва. Руските медии посочват, че във военните среди има само спекулации какво е подтикнало Родриго Ескобар Гавирия да воюва за Украйна.

"Младият Ескобар вероятно не е имал проблеми с парите, затова се предполага, че е приел нацистката идеология в Южна Америка. Повечето от фамилия Ескобар са в Аржентина, която след Втората световна война става втора родина за победените германци. Техните потомци все още разказват приказки за героичното минало на хитлеристка Германия. Внукът на Ескобар обаче вероятно дори не е успял да стреля по руските войници - твърди TV Constantinople, чийто собственик Константин Малофеев е близък до Кремъл, включително до самия Владимир Путин.

Латино ветераните са изложени на риск заради ниските пенсии.

В украинската армия има много наемници от Колумбия и други страни от Латинска Америка.

Миналата седмица руснаците изгониха батальон от 350 колумбийци и перуанци от село Макеевка, след което навсякъде се появиха некролози на наемници.

Колумбия има най-голямата армия в Южна Америка и след десетилетия на битка с бунтовници и въоръжени групировки на наркокартели, много ветерани остават без работа, но с боен опит.

Войниците обаче получават малки пенсии, така че често се записват в чужди армии, за да издържат семействата си. В Украйна те печелят поне 750 евро на месец, което за тях е сериозна сума.

Много от тях умират, а много от тях са и пленници на руснаците, които публикуват снимки от телефоните им.

Наскоро във Венецуела бяха задържани двама колумбийски войници, воювали на страната на Украйна. Те бяха екстрадирани в Русия, където ги грозят до 15 години затвор.

Според съобщенията починалият наемник е внук на брата на наркобарона Роберто де Хесус Ескобар Гавирия, известен още като Ел Осито (Меда), който е бил съосновател на наркокартела Меделин, уточнява медията.