0

Д оналд Тръмп не успя да намери 454 милиона долара, които са му необходими, за да плати глобата, наложена от съдията, който води гражданския процес за данъчни измами, извършени от неговите компании. Този смущаващ факт, потвърден от неговите адвокати, носи със себе си поне три негативни новини за бившия президент: първо, той не е толкова богат, колкото се опитваше да накара хората да вярват; второ, като предприемач той няма необходимото доверие, за да получи заем от такъв размер; трето от 25 март нататък той рискува активите му да бъдат конфискувани, ако Апелативният съд на Ню Йорк не се намеси, за да спре изпълнението на присъдата, докато обжалването му не приключи.

Тръмп беше обвинен от нюйоркския прокурор Летиша Джеймс в манипулиране на стойността на активите на неговите компании, за да получи изгодни заеми. Съдия Артър Енгорон го призна за виновен в гражданския процес, като го осъди да внесе неустойка, която между присъдата и лихвата достига почти половин милиард долара, нараствайки всеки ден, ако не я плати. Към това трябва да се добавят вече депозираните 91,6 милиона за обжалване на гражданската присъда за сексуален тормоз и клевета на журналистката Джийн Карол.

Адвокатите на Тръмп информираха съда, че въпреки "усърдните му усилия" намирането на 454 милиона се е оказало "практическа невъзможност". Чрез четирима брокери Тръмп чука на вратите на около 30 гаранционни компании, но не намира желаещи да му дадат толкова голяма сума, вероятно защото не го смятат за достатъчно надежден, за да ги върне. Затова адвокатите поискаха от съда да приеме депозит от 100 милиона, за да спре изпълнението на присъдата до обжалването. Крайният срок, определен от Енгорн за плащането, е 25 март, така че от тази дата нататък той може да поиска конфискация на активите на Доналд, както винаги е заплашвал да направи. Ако съдията не приеме предложението на адвокатите и Апелативният съд не се намеси, за да блокира присъдата, на следващия ден съдебен изпълнител може се появи в Тръмп Тауър, за да гарантира вземанията по делото, или може би в имението Мар-а-Лаго. 

Както и да завърши тази сага, въпросът е много смущаващ за бившия президент. Той винаги е разчитал на успеха си като предприемач и на богатството си, за да насърчава политическата си кариера. Разбираемо е, че в такава ситуация той ще се опита да тегли заеми, вместо да използва личните си пари, но признанието на адвокатите му доказва, че той не струва 454 милиона. Фактът, че 30 компании отказват да му ги заемат, доказва, че те не го смятат за надежден бизнесмен, въпреки че може да бъде преизбран за президент на 5 ноември, а това за него е присъда може би по-лоша от тази на съда . Изземването на активи би добавило позор към срама. Тръмп със сигурност би го използвал, за да се представи отново като жертва на заговор, стратегия, която му помогна да спечели първичните избори. Политическото въздействие върху независимите избиратели обаче може да бъде различно, да не говорим за практическия проблем да се окаже почти фалирал.