0

И зраел „в момента провежда“ ограничени операции в съседен Ливан, съобщиха от Държавният департамент на САЩ.

 „Те ни информираха, че в момента провеждат ограничени операции, насочени срещу инфраструктурата на „Хизбула“ в близост до границата“, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър, цитиран от БГНЕС.

Той отказа да даде подробности за тези разговори, оставяйки Израел „да говори за своите военни операции“. „Водили сме разговори с тях за тези операции, но времето, целта, темпото на тези операции - нека те да говорят“, каза той.

По-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че е против всякакво сухопътно нахлуване в Ливан от страна на Израел. „Не искаме да виждаме каквато и да е сухопътна инвазия“, заяви говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик на брифинг за медиите.

По-рано днес президентът Джо Байдън намекна, че е против израелските сухопътни операции в Ливан, като призова за прекратяване на огъня в момент на изключително напрежение след убийството на лидера на „Хизбула“ Хасан Насрала.

Вашингтон приветства смъртта на лидера на „Хизбула“. Държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че светът е „по-сигурен без него“, като същевременно призова за деескалация и дипломатическо решение в Ливан.