0

П резидентът на Италия Серджо Матарела прие оставката на министър-председателя Марио Драги, съобщава канцеларията на президента. Правителството му остава да изпълнява "текущите си задължения".

Миналата седмица Драги подаде оставка, въпреки че Сенатът беше изразил доверие на кабинета му. Но тъй като една от водещите партии - Движение "Пет звезди" - не участва в гласуването, министър-председателят обяви, че вече няма национално мнозинство. Въпреки това президентът не прие оставката на Драги и го прикани да информира парламента за ситуацията.

Снощи Сенатът гласува нов вот на доверие на Съвета на министрите. Мнозинството беше в полза на правителството: 95 от 133 сенатори, участвали в гласуването. В залата присъстваха общо 192 от повече от 300 депутати. Но трите водещи сили в управляващата коалиция - Движение "Пет звезди", както и дясноцентристките "Напред Италия" и "Лига" - не гласуваха.

Според повечето италиански вестници президентът Матарела няма намерение да се консултира с парламентарните партии за изход от политическата криза и е решен да разпусне двете камари и да насрочи предсрочни избори. В този случай изборите ще се проведат през есента за пръв път от повече от сто години - посочва се, че възможната дата е 2 октомври.