0

С лед близо шест месеца война Москва е успяла да постигне една много значителна победа, а именно да поеме контрол върху някои от най-богатите на минерали земи в Европа, съобщава „Washington Post”.

Украйна крие някои от най-големите в света запаси от титан и желязна руда, находища на неизползван литий и масивни находища на въглища. Заедно те струват десетки трилиони долари. Лъвският дял от тях, които в продължение на десетилетия захранваха критичната стоманодобивна индустрия на Украйна, са съсредоточени на изток, където Русия контролира много голяма част от територията. Това ги поставя в руски ръце, заедно със значителни количества други ценни енергийни и минерални находища, използвани за всичко - от части за самолети до смартфони, пише изданието.

Русия притежава огромни количества природни ресурси, а отказът на Украйна да използва собствените си ресурси по предназначени подкопа икономиката на страната, принуждавайки Киев да внася въглища, за да поддържа електричество. Ако Кремъл успее да анексира украинската територия, която е завладял, Киев ще загуби окончателно достъп до почти две трети от залежите си

Украйна също би загубила безброй други резерви, включително запаси от природен газ, нефт и редкоземни минерали – от съществено значение за някои високотехнологични компоненти – което може да попречи на търсенето на алтернативи на Западна Европа на вноса от Русия и Китай „Най-лошият сценарий е, че Украйна губи земя, вече няма силна икономика и става по-скоро като една от балтийските държави. Нация, която не е в състояние да поддържа индустриалната си икономика“, каза Станислав Зинченко, главен изпълнителен директор на GMK, базирана в Киев икономически мозъчен тръст. „Това е, което Русия иска. За да ни отслаби”, добави той.

Украйна е широко известна като селскостопанска сила. Но като основен източник на суровини, той е дом на 117 от 120-те най-широко използвани минерали и метали и основен източник на изкопаеми горива. Официалните уебсайтове вече не показват геолокации на тези находища; правителството, позовавайки се на националната сигурност, ги свали в началото на пролетта.

Според анализ SecDev украински енергийни залежи, метали и минерали на стойност поне 12,4 трилиона долара сега са под руски контрол. В допълнение към 63% от находищата на въглища в страната, Москва е конфискувала и 11% от находищата на петрол, 20% природен газ, 42% металите и 33% от находищата на редкоземни и други важни минерали, включително литий.