0

С ветовната здравна организация (СЗО) изисква повече данни от Китай на фона на епидемия от пневмония при деца. Д-р Мария Ван Керхов, епидемиолог на СЗО, каза, че агенцията „координира действията си с Китай“, тъй като болниците в цялата страна продължават да бъдат претоварени.

Маските за лице и социалната дистанция отново се препоръчват в Китай, което кара много хора да си припомнят първите дни на пандемията от COVID-19, пише Daily mail. Страната се бори с пик на пневмония, наречена „синдром на белите бели дробове“ поради начина, по който увреждането на белите дробове се показва при сканиране сред децата.

Д-р Ван Керхов каза на конференцията: „Да, виждаме увеличение на респираторните инфекции по света. „В есента сме и навлизаме в зимните месеци, така че очакваме да видим повишение на респираторните инфекции независимо от това. Проследяваме Китай. Те наблюдават увеличение поради редица различни инфекции“.

СЗО предприе необичайния ход да призове публично Китай да бъде прозрачен относно епидемията. Много държави обвиняват Пекин, че е крил много информация относно това как точно е протекла пандемията в страната.

Според Daily Mail големите педиатрични болници регистрират 7000 приема на ден в някои райони на Пекин. Твърди се, че най-голямата болница в Тиендзин - провинция на брега близо до Пекин - е приемала повече от 13 000 болни деца през вратите си всеки ден. Има също съобщения за пикове на детските заболявания в провинция Ляонин и в Шанхай. Пациентите, приети в болници, страдат от висока температура и възпаление на белите дробове, но без кашлица или белодробна инфекция.

Светът за първи път беше предупреден за мистериозната епидемия в Китай на 21 ноември, когато системата за наблюдение на заболяванията ProMED издаде известие за съобщения за „недиагностицирана пневмония“ в Китай. Системата - която също беше първата, която вдигна тревога през декември 2019 г. за появата на COVID-19 - работи за откриване на необичайни здравни явления.