0

З аради сушата се наложи в Южна Франция да забранят миенето на автомобили, използването на градински плувни басейни и поливането на тревните площи.

Наложени са мерки от 10 май, с които се забранява продажбата на надуваеми басейни в магазините.

"Трябва да излезем от културата на разхищение. Трябва да покажем сдържаност при използването на ресурсите, с които разполагаме", настоя министърът на екологичния преход на Франция Кристоф Бешу.

Заявката на властите предизвика вълна от недоволство сред французите в прованса, които заляха социалните мрежи с негативни коментари срещу режима, който им докара същински апокалипсис. Мнозина се питат кога ще им врътнат напълно кранчетата на чешмите и дали скоро няма да им забранят дори да се къпят и перат.

В Източните Пиренеи продължителен дъжд не е валял от 1 година. Реките там са почти напълно пресъхнали. Заради безводието местните власти обявиха "режим на криза".

Според статистики толкова голяма суша не е имало от средата на 20 век.

Водна криза е обявена в още три области, а други 40 бедстват или са в тревожно състояние.

Въпреки дъждовете през месец март, нивата на голяма част от реките и подпочвените води са под нормалните стойности. С идващите топли дни нараства и опасността от избухването на горски пожари.

Миналия месец френският президент Еманюел Макрон обяви национална водна програма. Тя предвижда "прогресивна цена за водата", според която потреблението над определено количество - например за плувни басейни - ще се таксува на по-високи цени.

Около 2000 села и градове са застрашени да останат без вода през летните месеци, предупреждават френските власти. Миналата година 1000 общини са имали сериозни проблеми, от които около 400 е трябвало да бъдат снабдявани с мобилни цистерни.

„Войната за водата е огромна захлаха", предупреди министърът на екологичния преход на Франция Кристоф Бешу.