0

С лед опустошителното земетресение на 6 февруари хиляди хора са предложили да осиновят момиченце, проплакало за първи път под развалините на срутена сграда в град Джиндайрис, Северозападна Сирия. Ая, чието име на арабски означава "чудо", все още е била свързана с майка си чрез пъпната връв, когато е била спасена. Бебето е останало кръгъл сирак, тъй като майка ѝ, баща ѝ и четиримата ѝ братя и сестри са загинали. 

"Тя пристигна в понеделник в лошо състояние, имаше натъртвания, синини, беше студена и едва дишаше", казва Хани Маруф, педиатърът, който се грижи за новороденото. Към момента състоянието ѝ е стабилно.

Видеозаписи от спасяването на Ая бяха разпространени в социалните мрежи. На кадрите се вижда как мъж изважда бебето от отломките на сградата. Хиляди хора в социалните мрежи вече са поискали да осиновят момиченцето.

Кувейтски телевизионен водещ заяви: "Готов съм да се грижа за това дете и да го осиновя, ако правните процедури ми позволят". Управителят на болницата, Халид Атия, казва, че е получил десетки обаждания от хора от цял свят, които искат да поемат грижите за малката Ая.

"Няма да позволя на никого да я осинови сега, докато далечните ѝ роднини не се върнат. Отнасям се с нея като с мое дете", категоричен е д-р Атия. Засега съпругата му я кърми заедно с дъщеря им, която е само четири месеца по-голяма от Ая.

В родния град на Ая - Джиндайрис, хората търсят близките си под срутените сгради. Журналистът Мохамед ал-Аднан разказва пред Би Би Си: "Положението е катастрофално. Под развалините има толкова много хора". Той изчислява, че 90% от града е разрушен и повечето от помощта досега е дошла от местни хора.

Междувременно в южната провинция Хатай, Турция новородено и неговата майка са спасени от руините, около 90 часа след първото от смъртоносните земетресения. Кадрите от спасяването на десетдевното момченце, кръстено Ягиз, обиколиха света, а местните медии го определят като чудо. 

Спасителните операции продължават. Повече от 21 000 души са загинали - повечето от тях в Турция - след първоначалния трус с магнитуд 7,8 в понеделник сутринта и последвалите стотици вторични трусове.