0

Н ов неусепешен опит на българския премиер да убеди австрийските си колеги да вдигнат ветото за влизане на България в Шенген. Николай Денков е на официално посещение в Австрия. Въпреки напредъка на страната ни и призивите на Европейската комисия, Виена отказва да промени позицията си. Днес министър-председателят се срещна с канцлера Карл Нехамер.

„За нас е немислимо в момента да разширим Шенген, но това няма нищо общо с България и Румъния, а е въпрос на сигурност", заяви австрийският след срещата.

Според Карл Нехамер в Шенген трябва да бъдат направени сериозни промени и реформи и чак тогава пространството да бъде разширено. По думите му трябва да бъдат дадени и повече европейски средства на България и Румъния.

„Шенген трябва да бъде поправен. Докато не е поправен, не можем да разширим това пространство", каза още Нехамер. 

„Много сме благодарни на България за всички усилия и жертви, които полага, за да запази външните граници на ЕС, а по този начин и на Австрия", отбеляза още австрийският канцлер. 

От своя страна Николай Денков заяви следното след срещата: 

„Благодаря на канцлера, защото знам, че и той е под голям натиск от вътрешни политически сили и от въпроси „Защо трябва да си говорите с държави, които искат да се разшири Шенген, при положение, че в момента този въпрос не стои на вашето внимание?" Всеки от нас има своите позиции, но ние трябва да говорим и да казваме аргументите си, защото не можем да намерим решение, ако не можем да се изслушваме внимателно", каза премиерът ни.

„Ако България и Румъния са вътре в Шенген, ще може по-ефективно да подпомогнем процесите, които искаме да се случат в Европа, защото ще можем да освободим човешки и материални ресурси, за да пазим по-добре външните граници и да се фокусираме върху тях. Ще можем да намалим цената на превоза на храни и други стоки от Турция, България и Румъния към Централна и Източна Европа. Това означава по-ниски цени на храните, по-ниска инфлация и повече политическа стабилнос", допълни Денков.

Припомняме, че по-рано веднага след пристигането си във Виена българският министър-председател обяви, че членството на България в Шенген се очаква да бъде обсъдено от Европейския съвет през декември.