0

А мериканският президентът Джо Байдън хвърли в тотален шок сънародниците си, след като, в поредния си гаф, обяви, че е разговарял с изобретателя на инсулина.

Пред стая, пълна с поддръжници на демократите в Халандейл Бийч, Флорида, Байдън, който е известен с лапсусите си още от времето си като сенатор, коментираше създаването на лекарството срещу диабет и как създателя му (сър Фредерик Грант Бантинг и Джон Джеймс Маклауд) не го е патентовал, за да не взима пари хората, които имат нужда от него.

„Колко от вас познават някой с диабет, който се нуждае от инсулин“, попита Байдън тълпата. „Знаете ли колко струва да се направи това инсулиново лекарство за диабет? Беше изобретено от човек, който не го патентова, защото искаше да е достъпно за всички. Говорих с него, ОК?“, каза държавният глава, оставяйки всички в залата в пълен шок.

Сър Фредерик Бантинг и Джон Маклауд получават Нобелова награда през 1923 г. за откриването на инсулина. Бантинг почива през 1941 г., а Маклауд през 1935 г., докато Байдън е роден чак през 1942 г.

Американският държавен глава не спря дотам с гафовете си. Той за пореден път подхвана темата за инфлацията, което доведе и до поредната му грешка. „ Всички говорят за инфлация. Тя е световен проблем в момента, заради войната в Ирак и въздействието й върху петрола и това, което прави Русия... извинете ме, войната в Украйна“, каза президентът. „Мисля за Ирак, защото там загина синът ми“, добави той.

Бо Байдън почина след битка с рак на мозъка през май 2015 г. в Националния военен медицински център Уолтър Рийд в Бетесда, Мериленд, на 46-годишна възраст. Той прекарва една година в Ирак през септември 2009 г., където служи в бригада от националната гвардия на Делауеър.

В друг лапсус пък Байдън обяви, че е встъпил в длъжността президент на САЩ тази година, а не през 2021 г . „Минах покрай бензиностанция на пътя. Бензинът е 3,25 долара, а беше 5 долара, когато встъпих в длъжност това лято“, каза той.