0

М ного рядък син диамант беше продаден за над 40 млн. долара на търг на Christie's в Женева, съобщи Би Би Си.

Според тях 17,61-каратовият крушовиден диамант "Bleu Royal", поставен в пръстен, достигна цена от 43,8 млн. долара. Това е "най-големият вътрешно безупречен скъпоценен камък с ярко син цвят", който някога се е появявал за продажба в историята на аукционите, заявиха от Christie's.

БГНЕС

Част от частна колекция в продължение на 50 години, Bleu Royal се продава за първи път на търг.

"Този диамант е един от най-редките, които са били откривани", се казва в изявлението на аукционната къща. Christie's заяви, че в 250-годишната история на аукционите са се появили за продажба само три фантастични яркосини диаманта над 10 карата - през 2010, 2014 и 2016 г. През 2016 г. синият Oppenheimer Blue с тегло 14,62 карата е продаден за над 57 млн. долара, по данни на Christie's.

"Изключително сме доволни", заяви пред АФП Макс Фосет, ръководител на бижутерийния отдел на Christie's в Женева, за продажбата във вторник, като добави, че това е "най-скъпият лот с бижута, продаден през цялата 2023 г." от която и да е аукционна къща в света.

В понеделник Christie's продаде часовник Rolex, носен от американския актьор Марлон Брандо във филма "Апокалипсис сега", за около 5 млн. долара, съобщават информационните агенции. "М. Брандо" беше ръчно гравирано на гърба на часовника, съобщиха от "Кристис". Отделно от това Christie's провежда онлайн продажба на перлена огърлица, носена от Одри Хепбърн във финалната сцена на филма " Ваканция в Рим". Продажбата ще се проведе между 3 и 16 ноември, предаде БГНЕС.