0

Н ационалният парк „Долината на смъртта“, най-горещото място на планетата, отчете най-топлия месец през юли т.г., достигайки средна 24-часова температура от 42,5°C. Това надминава предишния рекорд от 42,3°C (108,1°F), поставен през 2018 г., съобщиха от Службата на националните паркове (NPS).

През рекордния месец се наблюдаваше и средна висока температура от 49,9°C (121,9°F), девет дни с температура 51,7°C (125°F) или по-висока и само седем дни, в които не бяха достигнати 48,8°C (120°F). Най-високата температура е отчетена на 7 юли, когато метеорологичната станция във Фърнайс Крийк регистрира 54°C (129,2°F). 

В същото време средната ниска температура за месеца е била 35,1°C, което означава, че е имало малко облекчение от горещината през нощта.

„Току-що преживяхме най-горещия месец в историята на най-горещото място на Земята! Шест от 10-те най-горещи лета са през последните 10 години, което трябва да ни послужи като сигнал за събуждане“, казва в изявление супердиректорът на парка Майк Рейнолдс. 

„Рекордни месеци като този могат да се превърнат в норма, тъй като продължаваме да наблюдаваме повишаване на глобалните температури. Посетителите на парка трябва да планират предварително и да дойдат подготвени да се сблъскат с екстремни температури през летните месеци.“ 

"Долината на смъртта" не е чужда на горещите температури. Подходящо нареченият Фърнайс Крийк носи официалната титла за най-високата регистрирана температура в света - 56,7°C, достигната през 1913 г.

Последното съобщение идва малко повече от седмица, след като стана ясно, че 22 юли е бил най-горещият ден, регистриран някога на Земята, като глобалната температура на въздуха на повърхността е достигнала 17,15°C (62,87°F), писа vesti.bg.