0

С ъобщение за „нова конституция“ от Ердоган разбуни духовете в Турция.

„Не е възможно настоящата конституция да носи новата Турция“, цитира думите му от закрито заседание в понеделник Cumhuriyet.

Срещата, която беше закрита за медиите, продължила около 3 часа.

Срещата

Акценти от речта на Ердоган след срещата са следните:

„ Стигнахме до този ден бавно с Конституцията от 1982 г., която се превърна в мозайка. Със съжаление трябва да кажа, че посрещнахме и отминахме 100-годишнината на нашата република с конституцията на преврата.

И преди съм споменавал, че това е недостатък на турската политика. Изправени сме пред конституция, чиято кохезия е нарушена, нейната цялост е изгубена и която носи следите на напреднала демокрация и същевременно радикална опека.

Тази истина често се изразява не само от нас, но и от юристи. Не е възможно сегашната конституция да поддържа новата Турция.

Като 85 милиона души вярвам, че трябва да превърнем идеала за нова конституция в реалност през новия век. Ние не искаме това за себе си, Турция и нашата нация имат нужда от това.

Политическата институция има властта и социалното представителство да направи гражданска конституция. Турската демокрация трябва да донесе своята нова и гражданска конституция в страната ни.

Новата конституция не е само въпрос на политика. Искаме гражданското общество, академичните среди, адвокатските колегии, журналистите и всички сегменти на обществото, жертви на преврата, да приемат процеса", казва Ердоган.

Военното производство

"Отбранителната промишленост несъмнено е една от областите, в които Турция пише история. Докато бяхме 80 процента зависими от чуждестранни източници през 2002 г., днес покриваме почти всички наши отбранителни нужди с местни и национални ресурси. Нашият износ на отбрана, който беше 1,2 милиарда долара преди 10 години, се увеличи 4,5 пъти до 5,5 милиарда долара през 2023 г.

Миналата година изнесохме 230 вида продукти на отбранителната промишленост в 185 страни. Ние сме сред първите три държави в света в технологията UCAV. Повече от 50 страни от Африка до Европа използват БЛА, произведени от турски компании. UAV играе критична роля не само във военните области, но и при природни бедствия и дейности по търсене и спасяване.

Значението на БПЛА беше още веднъж разкрито при катастрофата с хеликоптер, при която загинаха иранският президент Рейси и придружаващата го делегация. Bayraktar Akıncı TİHA пое активна роля в операциите по търсене и спасяване по искане на нашите ирански братя.

Той извършва издирвателни и огледални дейности в района в продължение на 7,5 часа. След като изпълни успешно дежурството си, той се завърна у нас. Знаем, че отбранителната ни индустрия често е на прицела на определени кръгове у нас. От името на моята страна и моя народ бих искал да благодаря на нашите отбранителни компании, които работят всеотдайно", каза още в речта си Ердоган.

Турция помага

"Официалното посещение на гръцкия министър-председател г-н Мицотакис у нас беше поредното свидетелство за волята ни да отворим нова страница в нашите отношения. Радваме се, че контактите ни с Гърция се увеличиха в рамките на правото на добросъседство. Виждаме, че г-н Мицотакис споделя същото чувство като нас. Разстоянието, което изминахме за кратко време с Гърция, дава пример за останалите страни от нашия регион. Türkiye не оставя нито една протегната ръка във въздуха.

По време на посещението на министър-председателя и неговата делегация за пореден път демонстрирахме волята си да развиваме сътрудничеството си с Грузия. Виждаме повече подкрепа от Грузия в борбата срещу мрежите на организираната престъпност и FETO от сега нататък", продължава Ердоган.

Евровизия

"Една от областите, в които глобалното налагане е най-очевидно, са политиките за неутрализиране на пола. Станахме свидетели на ужасните измерения на това в света на конкурса Евровизия, който се проведе миналата седмица. Ясно е, че странните герои, представени на младите хора, са троянски коне на социалната корупция.

Всички приемат, че това е осъзната политика. Виждаме колко добре взехме правилното решение, като държахме Турция далеч от този позор през последните 10-12 години".