0

С поред данните на няколко специализирани сайта за следене на морския трафик товарният кораб "Сукру Окан", по който Русия днес даде предупредителен изстрел, се намира край бреговете на България.

Това е първият път, в който Русия стреля по търговски кораб извън акваторията на Украйна, откакто излезе миналия месец от сключената под егидата на ООН зърнена сделка, предаде Ройтерс. През юли Русия спря участието си в черноморската зърнена сделка, позволяваща на Украйна да изнася селскостопанската си продукция по море и Москва предупреди, че ще смята всички кораби, пътуващи към украински войни, за потенциални преносители на оръжие.

Русия каза, че патрулният кораб на Черноморския флот "Василий Биков" е стрелял предупредително по плаващия под флага на Палау кораб "Сукру Окан", след като плавателният съд не е отговорил на искането да спре за инспекция.

Според Русия корабът плава към украинското пристанище Измаил. Но според данни за корабоплаването на компанията "Рефинитив" (Refinitiv) и сайтове за следене на плавателните съдове в реално време като "Весъл Файндър" (vesselfinder.com) корабът се намира край бреговете на България и плава към румънското пристанище Сулина.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че руските военни са се качили на кораба с помощта на хеликоптер Ка-29.

"След като инспекционната група приключи работата си на борда, "Сукру Окан" продължи пътя си към пристанище Измаил", заяви министерството на отбраната.

Служител на турското министерство на отбраната каза, че е чул за инцидент с кораб, пътуващ за Румъния, и че Анкара проверява случая.

Говорител на украинското министерство на отбраната заяви, че официалните власти все още не разполагат с подробности за инцидента, но че това е "очевидно поредният враждебен акт" от страна на Русия.

Ройтерс не успя да се свърже за коментар с плавателния съд или с неговите собственици.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк заяви в социалната мрежа "Екс" (бивш "Туитър"), че инцидентът е "очевидно нарушение на международното морско право, акт на пиратство и престъпление срещу граждански кораби на трета страна във водите на други държави".

Той каза също, че "Украйна ще направи всички необходими изводи и ще избере най-добрия възможен отговор".

Зеленски не спомена инцидента в нощното си видеообръщение.

Говорителката на украинското южно военно командване Наталия Хуменюк, изтъкна, че руското твърдение не е потвърдено от други официални източници.

"Смятам, че трябва да се обърне внимание на това и да се имат предвид особеностите на хибридната война", отбеляза тя в коментари, излъчени по телевизията. "Това твърдение може да бъде сигнал за всички граждански кораби в Черно море", каза тя и призова целият транспорт и навигация там да се извършват под международни гаранции. Русия се опитва да наложи правото си да спре даден кораб или да разполага самолети в Черно море "без от това да има последствия", допълни Хуменюк.