1

Р упорите на Кремъл обвиниха предварително Великобритания и САЩ в „съучастие“, ако терористи нападнат Москва, след като посолства на двете държави предупредиха за „предстояща атака“ в руската столица.

Според подадената информация „екстремисти“ планират да атакуват големи събирания, а руските вече издадоха предупреждение към гражданите да избягват масови събития през следващите дни. Посолствата на Обединеното кралство и САЩ също излязоха с призив към гражданите си да не пътуват до Русия. 

Сигналът за терористични атаки обхваща 48 часа, като вниманието е насочено към тържествата, свързани с Международния ден на жената - голям празник в Русия. 

Сигналите обхващат период от 48 часа, включително празненства, свързани с Международния ден на жената, голям празник в Русия. Няколко големи концерта по случай 8 март са планирани в Москва. 
Въпреки че Кремъл все още не е коментирал предупрежденията, други влиятелни гласове в Русия - включително Маргарита Симонян, главен редактор на руския държавен информационен канал RT - изразиха гнева си от намесата.

„Посолствата на САЩ и Великобритания предупредиха за заплахата от терористични атаки на 8 март в Москва“, каза тя, според канала Telegram на ASTRA – независим руски журналистически проект.

„Гражданите на САЩ са помолени да избягват големи събирания за 48 часа... Ако имате конкретна информация, тя трябва да бъде предадена чрез разузнавателните служби. Надявам се, че ще го направите. И ако не, тогава това е съучастие“, добави Симонян – верен съюзник на Путин и главен пропагандист на Кремъл.

Други канали на Telegram, подкрепящи Путин, също започнаха да разпространяват конспиративни теории в отговор на предупрежденията от посолствата.

"САЩ и Великобритания дори престанаха да крият, че стоят зад терористичните атаки в Русия", пише РИА "Катюша".

Руският репортер и журналист от ВГТРК Андрей Руденко каза в своя канал в Telegram: „Посолството на САЩ заяви, че са възможни терористични атаки в Москва през следващите два дни. Прекрасно разбираме кой може да е организаторът на терористичните атаки. И от тези глупаци предупреждението за това изглежда като изнудване или банална заплаха”. 

Предупреждението идва само часове, след като руската агенция за сигурност ФСБ заяви, че е осуетила заговор на Ислямска държава за избиване на евреи в синагога близо до столицата.