0

Р азгневени фермери хвърлиха тор и горящи ракети по ченгетата за борба с безредиците пред централата на Европейския съюз в Брюксел, на фона на признанията на търговци, че заради протестите рафтовете в магазините скоро ще се изпразнят, пише DailyMail. 

Конвои от стотици ядосани селскостопански работници, каращи тежкотоварни трактори, блокираха сградата, решени да накарат европейските чиновници да чуят исканията им. 

След като през нощта земеделците подпалиха купчини палети, за да се сгреят, рано сутринта фермерите се качиха на тракторите и влязоха в белгийската столица, вдигайки оглушителен шум надувайки клаксоните на машините. 

Демонстрацията е своеобразна кулминация на цяла седмица протести в различни европейски столици, сред които Франция, Германия и Италия. 

Площадът пред Европейския парламент се изпълни с трактори и потъна в хаос, след като фермерите запалиха огньове и събориха статуи.

Докато полицаите за борба с безредиците стояха на пост зад барикадите, а служителите наблюдаваха отдалеко случващото се, разгневените фермери замеряха сградата с яйца, тор и камъни. 

Главни пътни артерии в Брюксел, сърцето на Европейския съюз, бяха блокирани от около 1000 трактора, според оценка на полицията. 

Въздействието на протестите вече се усеща с прекъсвания на веригите за доставки на храни по магазините. По рафтовете в магазините в централна и западна Белгия вече вече се забелязва недостиг на продукти. 

„В момента запасите все още са налични в нашите магазини,  но крезата е нейзбежна”, заявиха в изявление до медиите от голяма хранителна верига. 

Служители по сигурността пък оградиха сградата на Европейската комисия, където политическите лидери одобриха помощ за Украйна на стойност 50 милиарда евро. Междувременно обаче белгийският премиер Александър Де Кроо призова исканията на фермерите да бъдат чути. 

Изявлението на премиера не успокои положението, а напротив, земеделците отвърнаха с нов залп от пиратки и бирени бутилки. 

На Брюксел се стели гъст черен дим от подпалено сено, наложи се използването на водно оръдие, за потушаване на пожарите. Силите на реда попречиха на протестиращите да повалят голямо дърво на стълбите на Европейския парламент. 

Гъст дим от горящи бали сено, надвиснал над части от белгийската столица, силите за сигурност използваха водни оръдия, за да потушат пожарите и да попречат на фермер да повали дърво на стълбите на Европейския парламент. 

Статуя на площад Люксембург също беше съборена. На площада се намира фигурата на Джон Кокърил, виден британско-белгийски индустриалец от 19-ти век, която е заобиколена от по-малки паметници на други индустриалци от този период. На кадрите се забелязва, че повалената статуя и завлечена в огъня е една от малките на площада. 

Протестиращите са фермери, които се чувстват все по-притиснати от всичко - от по-високите цени на енергията, по-евтината чуждестранна продукция, която не трябва да се съобразява със строгите правила на ЕС, инфлацията, изменението на климата, наводнило или изгорило реколтата им, но също и политиките за климата, наложени от ЕС.