0

Т ерористичната организация Ал Кайда призова за целенасочени убийства на шведски и датски дипломати в посолства по света, след като няколко копия на Корана бяха изгорени в двете скандинавски страни през последните месеци, съобщи британското издание Express.

Копия на ислямската свещена книга бяха изгорени по време на неотдавнашна вълна от публично оскверняване както в Швеция, така и в Дания, което предизвика гневни протести в мюсюлманските страни.

Шведският съветник по националната сигурност Хенрик Ландерхолм каза пред Асошиейтед прес, че има признаци на "повишена заплаха" за страната и за шведските интереси в чужбина и добави, че ситуацията със сигурността се е влошила.

Представители на терористична група "призоваха за атаки срещу Швеция", каза Ландерхолм в изявление. Швеция се превърна от смятана за „легитимна“ цел в „приоритетна цел“ и „държавите и другите участници помогнаха за разширяването на подобни послания“. Изявлението не идентифицира замесените, според АП.

Шведското посолство в Багдад беше щурмувано от протестиращи миналия месец след съобщения за планирано изгаряне на Коран в Стокхолм. Според Express скоро след това шведският посланик е бил изгонен от Ирак.

Съобщава се, че Индонезия осъди изгарянето на книгата като "расистки акт на сериозна омраза", а Мароко отзова своя посланик от Стокхолм заради инцидентите.

В Афганистан талибаните забраниха шведски дейности, включително хуманитарна дейност в страната заради поредицата от изгаряния на Корана, съобщи Express. Повече от 60 000 души подписаха петиция до парламента в Обединеното кралство, призовавайки правителството да критикува опожаряванията. „Обединеното кралство осъжда изгарянето на Свещения Коран и оценява огромното чувство на възмущение, изразено от мюсюлманите по света, причинено от изгарянето на Свещения Коран, акт, който е дълбоко обиден“, каза в отговор говорител на Министерството на външните работи на Обединеното кралство, според Express.

Според Си Ен Ен, свободата на словото е защитена от конституциите на Швеция и Дания, а тези страни и техните съседи са сред най-либералните и светски в света. „Защитата, съгласно шведската конституция, на свободата на изразяване е най-силната защита в света – дори повече от първата поправка в Съединените щати“, каза Мартен Шутлц, професор по право в Стокхолмския университет, пред Си Ен Ен. „Свободата на словото е почти винаги първи приоритет при всички конфликти на интереси или ценности.“

Въпреки това и Швеция, и Дания сигнализираха през уикенда, че проучват правни възможности за ограничаване на демонстрациите. „Ще намерим правен инструмент, който ни позволява да предотвратим изгарянето на Корана пред чужди посолства“, каза датският външен министър Ларс Локе Расмусен, според Си Ен Ен. Шведският премиер Улф Кристерсон заяви, че правителството му „вече е започнало да анализира правната ситуация – включително Закона за обществения ред – с цел да проучи обхвата на мерките, които биха укрепили националната сигурност“.