0

К атарска принцеса получи убежище в Обединеното кралство поради опасения, че ще бъде преследвана, защото е транссексуална.

Изтекли документи, получени от лондонския Sunday Times, показват, че принцесата, която е член на управляващото катарско семейство Ал Тани, е се е оплакала в британското вътрешно министерство или по-точно в агенция, отговаряща за имиграцията и сигурността, колко труден е бил животът й.

„Аз съм родена като жена, но винаги съм се чувствала мъж. Да бъдеш гей в Катар се счита за наказуемо от закона и се наказва със смърт“, пише принцесата.

Държавата от Персийския залив, която в момента е домакин на Световното първенство по футбол, забранява хомосексуалността.

Изтеклите документи показват, че принцесата е избягала по време на семейно пътуване до Лондон през лятото на 2015 г. и се е укрила с приятелката си.

Законите в Катар срещу хомосексуализма е горещ въпрос по време на тазгодишното Световно първенство, където на седем европейски отбора беше забранено да носят антидискриминационни ленти „One Love“ от ФИФА. Хомосексуалността се наказва с до три години затвор в Катар. Доклад на Human Rights Watch, публикуван през октомври, установи, че има случаи, в които катарските власти са арестували ЛГБТ хора и са ги подлагат на „малтретиране и задържане“ без причина.