0

Н овоизбраният британски премиер Лиз Тръс беше освирквана на входа на централата на Консервативната партия в Лондон.

От тълпата, събрала се пред сградата в британската столица, се чуха викове: "Борис Джонсън, втори тур!" По-рано в понеделник бившият премиер Борис Джонсън коментира победата на Тръс в изборите за ръководител на Консервативната партия и я поздрави.

Освен това на този ден Тръс беше поздравена за победата си на изборите от друг бивш британски премиер Тереза ​​Мей. Тя призова Консервативната партия да работят заедно за решаване на проблемите, пред които е изправена Великобритания.

В понеделник 47-годишната Лиз Тръс спечели надпреварата за лидерството на управляващата Консервативна партия. За нейната кандидатура са гласували 81 326 обикновени членове на Консервативната партия (57%). Нейният опонент, 42-годишният бивш министър на финансите Риши Сунак, получи 60 399 гласа (43%). Заедно те стигнаха до последния тур на изборите на 20 юли.

Още на 6 септември Тръс ще смени Борис Джонсън като министър-председател и ще назначи ново правителство. Тръс ще стане 56-ият министър-председател на Великобритания. Тя ще стане и третата жена начело на кабинета след Маргарет Тачър и Тереза ​​Мей.