0

Б ългарски кулинар готви на различни карнавали в Бразилия. Николай Петков отива в южноамериканската държава през 2008 година и до ден днешен живее и работи там. „Голяма лудница е по карнавалите, обслужваме по над 3000 души“, каза пред „Телеграф“ готвачът.

Начало

В началото на 2008 година Николай Петков решава, че ще посети един от традиционните карнавали в Бразилия. Тогава той работи в Лондон, но любопитството и желанието му да види колоритните фестивали го кара да си вземе двупосочен билет до Сао Пауло. Билет, който се оказва еднопосочен, а предвидената почивка от една седмица се превръща в месец. Причината е жена, която среща именно на карнавала в града. Дея, която е родом от Салвадор, се оказва, че е любовта на живота му. През този месец, който прекарва в Бразилия, той успява да си намери работа. Петков знае отлично испански език и това допринася да може лесно да се разбира с местните, които говорят португалски.

Къща

„Един прекрасен ден с Дея бяхме в парка и се любувахме на хубавото време. Тогава тя ме помоли да остана в Бразилия и аз се съгласих. Започнахме да си търсим квартира, защото живеехме на хотел. Като се замисля, в рамките на един месец и половина си намерих приятелка, с която вече живеехме заедно. Чувствахме се много добре и не съжалявам за решението си, което промени живота ми. Малко след това тя ме запозна с майка си и на втората година от запознанството ни вдигнахме сватба. Преди няколко години пък си взехме хубава къща, която и досега изплащаме“, разкри Николай, който е завършил ТОХ в Плевен.

Кухня

Готвачът, който в момента работи в елитен италиански ресторант в Сао Пауло, разкри пред „Телеграф“, че в Бразилия традиционните ястия са по рецепти от Африка, Италия и Испания. Едно от най-известните се казва „Пастел”. Прави се с много тънко тесто и пълнеж от конфитюр, а някои го предпочитат и солено с пастет. Голяма част от бразилците

предпочитат средиземноморската кухня, като едно от любимите им ястия е паеля. Тя се приготвя в специален тиган, наречен паейера, и е сред местните деликатеси.

Цялата история на Николай Петков можете да прочетете в „Уикенд“ приложението на вестник „Телеграф“ на 27 януари.

*Автор: Петър-Делян Иванов