0

П овече от 100 милиона американци са под предупреждения за зимно време, тъй като смъртоносен арктичен взрив, който уби 47 души, се движи през североизтока - внасяйки хаос при пътуванията с над 2000 отменени или забавени полета, информират американските медии..

Минусовите температури доведоха до 760 отменени полети и 1500 закъснения, в Северна Дакота термометрите удариха -56.6 градуса па Целзий.

Повече от дузина щати са изправени пред предупреждения за условия на замръзване и студени ветрове

Бурите прекъснаха електрозахранването в северозападната част и затвориха училища в цялата страна, като близо 30 процента от населението е под предупреждения за времето

Университетът на Пенсилвания обяви, че спира работата си в петък.

Екстремният сняг и лед доведе до спиране на полетите от и за националното летище „Рейгън“ във Вашингтон.

Това идва, след като самолет на American Airlines се плъзна от заснежена пътека за рулиране в Рочестър, Ню Йорк, след полет от Филаделфия. Не се съобщава за пострадали. 

Сняг вече започна да вали от Индиана през Делауеър в петък сутринта, с друга смразяваща костите вълна от арктически въздух, която се насочва на юг към уикенда. 

Докато температурите на североизток се очаква да бъдат над „полюсния спад“, наблюдаван по-рано тази седмица, повече от 12 щата все още са изправени пред студени ветрове и условия на замръзване през уикенда.

Предупрежденията за замръзване също са в сила на юг за части от Тексас и Ню Орлиънс. Тъй като зимният въздух духа в Южна Флорида този уикенд, температурите може да паднат до  -30 градуса.

Над западното крайбрежие се очаква постоянен снеговалеж да се превърне в леден дъжд с потенциал за хлъзгави пътища и коварни условия за пътуване. 

Губернаторът на Орегон обяви извънредно положение в целия щат в четвъртък вечер след молби за помощ от множество окръзи, „когато навлизат в шестия ден на тежки удари“ от времето, белязано от леден дъжд.

Хиляди жители са без ток от събота в части от долината Уиламет в Орегон, след като ледена буря причини големи щети.

„Загубихме захранването в събота и вчера ни казаха, че ще минат повече от две седмици, преди да се включи отново“, каза Джейми Кенуърти, брокер на недвижими имоти в Джаспър в окръг Лейн

През последните две седмици бури блокираха голяма част от САЩ с дъжд, сняг, вятър и ниски температури, затрудниха трафика и въздушния транспорт и причиниха най-малко 47 смъртни случая.

Това включва трима души, убити от електрически ток в сряда от свален електропровод в Портланд, Орегон. Мъж, опитващ се да излезе от паркирана кола, покрита с линията, загина с бебе на ръце, след като се подхлъзна на заледената алея и се удари в проводника под напрежение. Бебето оцеля.

Екипите постигнаха стабилен напредък във възстановяването на захранването на десетки хиляди клиенти в Орегон след поредните бури, но до петък сутринта над 107 000 останаха без електричество, според уебсайта poweroutage.us.

Държавните училища в Портланд отмениха занятия за четвърти пореден ден поради опасения за заледени пътища и щети от вода на сгради, а държавните служби в Портланд също бяха затворени в петък. На източното крайбрежие държавните училища на окръг Колумбия затвориха в петък поради метеорологичните условия.

Откакто екстремно студеното време настъпи миналата седмица, бяха докладвани повече от 60 нефтени разлива и други екологични инциденти в нефтените полета Bakken в Северна Дакота, където регулаторите казват, че студените ветрове до минус 56,6 C са напрегнали работниците и оборудване, което прави злополуките по-вероятни.