0

У краинските сили постепенно навлизат в източната Херсонска област, която беше превзета от Русия в началото на войната, каза украинският президент Володимир Зеленски във видео обръщение тази вечер, цитирано от Ройтерс.

"Окупаторите се опитваха да установят база там... но помогна ли им това? Украинските въоръжени сили настъпват в региона стъпка по стъпка", подчерта той.

По-късно делегация от членове на Конгреса на САЩ се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и обеща да се опита да гарантира запазването на подкрепата на Вашингтон във войната срещу Русия, съобщи Ройтерс.

Делегацията, в която участва Адам Смит, председател на Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите, е поредното посещение на високопоставени представители на САЩ в Украйна.

"САЩ, заедно със съюзниците и партньорите си по света, застанаха до Украйна, осигурявайки икономическа, военна и хуманитарна подкрепа", се казва в изявлението на делегацията.

"Ще продължим да търсим начини да подкрепим президента Зеленски и украинския народ възможно най-ефективно, докато те продължават смелата си съпротива", добавиха конгресмените. В изявлението им обаче не се споменава нищо за обещаното от министъра на отбраната на САЩ изпращане на още четири мобилни ракетни системи за Украйна.

В разговора си с делегацията Зеленски обвини Русия, че нарушава системно поетите ангажименти, след като руски сили обстреляха украинското пристанище Одеса, ден след сключване на споразумението за износ на украинско зърно, отбелязва Франс прес. "Каквото Русия обещае, винаги намира начин да не изпълни", заяви украинският президент.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън също осъди руските ракетни удари, като заяви, че те "поставят под сериозно съмнение" поетите от Москва ангажименти и "подкопават работата на ООН, Турция и Украйна да изпратят жизненоважни хранителни продукти към световните пазари".

Междувременно стана ясно, че Русия отрича атаката срещу одеското пристанище. Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви вчера, че руски служители са казала на Анкара, че Москва "няма нищо общо" с ударите по пристанището на украинския град Одеса, предаде Ройтерс.

"При контактите ни с Русия руснаците ни казаха, че те нямат абсолютно нищо общо с това нападение и че много внимателно и подробно проучват този въпрос", посочи в изявление турският министър на отбраната. "За нас наистина е обезпокоителен фактът, че е имало такъв инцидент веднага след сключеното от нас споразумение", посочи Акар, имайки предвид подписаните в петък от Русия и Украйна с Турция и ООН документи за износ на зърно от украинските пристанища.