0

292% се е увеличил броят на хората, които се опитват да достигнат европейските брегове от Северна Африка по маршрути, водещи към Италия. Данните са само за периода между януари и април 2023 г. в сравнение със същия период през 2022 г. По официални данни това са около 42 200 души. Информацията е на Граничната агенция на ЕС Frontex, цитират от БГНЕС.

Климатичните промени са една от причините за преселването на големи групи хора и стремежа им да влизат в Европейския съюз. Граничната агенция на ЕС Frontex предупреди, че това може да доведе до рекорден брой лица, които влизат незаконно в блока.

През 2022 година Frontex е документирала 330 000 незаконни влизания по всички маршрути, което е най-големият брой от 2016 г. насам. В резултат на това реториката срещу миграцията се е засилила в държавите от ЕС, включително Дания, Нидерландия и Австрия.

Пристигането на най-малко 1 милион бежанци в Европа през 2015 г., повечето от които бягаха от войната в Сирия, накара ЕС да засили разпоредбите за предоставяне на убежище и да защити външните си граници.