0

Н АТО заяви, че засилва наблюдението и разузнването в Черноморския регион, като същевременно осъди "опасното" поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно и подчерта, че новата руска "предупредителна зона" засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса, съобщават Ройтерс и Франс прес.

Съобщението дойде след среща на Съвета НАТО - Украйна, орган, създаден по-рано този месец за координиране на сътрудничеството между западния военен алианс и Киев.

"Съюзниците и Украйна категорично осъдиха решението на Русия да се оттегли от черноморската сделка за зърно и нейните умишлени опити да спре украинския селскостопански износ, от който зависят стотици милиони хора по света", се казва в изявлението на НАТО.

"НАТО и съюзниците засилват наблюдението и разузнаването в района на Черно море, включително с морски патрулни самолети и дронове“, се казва още в изявлението след срещата,

Сделката, която позволи безопасен черноморски износ на украинско зърно през последната година, изтече на 17 юли, след като Русия се оттегли - ход, който ООН посочи, че "ще нанесе удар на хората в нужда навсякъде".Москва предположи, че ще обмисли възобновяване на сделката, ако бъдат изпълнени исканията за подобряване на износа на нейното собствено зърно и торове.

Днешното изявление на НАТО критикува и руското предупреждение, че части от международните води на Черно море временно не са безопасни за корабоплаване.

Като част от това предупреждение Русия също така обяви, че всички кораби, пътуващи до украинските черноморски пристанища, ще бъдат разглеждани като евентуално превозващи военни товари.

"Съюзниците отбелязаха, че новата зона за предупреждение на Русия в Черно море, в рамките на изключителната икономическа зона на България, поражда нови рискове от недоразумения и ескалация, както и сериозни пречки пред свободата на корабоплаването“, се казва още в изявлението на НАТО.

НАТО също така заяви, че осъжда неотдавнашните руски атаки срещу Одеса, Николаев и други пристанищни градове, включително атака с дрон срещу украински склад за зърно в дунавския пристанищен град Рени, близо до границата с друга членка на НАТО - Румъния.

"Ние оставаме готови да защитаваме всеки сантиметър от територията на съюзниците от всякаква агресия", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Русия заплашва цивилни кораби, тероризира мирни градове и унищожава части от световното културно наследство с бруталните си удари", отбеляза заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана и подчерта:

"Ние сме солидарни с нашите черноморски съюзници, ще продължим да се защитаваме един друг и ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо".

Съюзниците приветстваха продължаващите усилия на Турция за съживяване на зърнената сделка и усилията на други съюзници – включително България и Румъния – както и на Европейския съюз и ООН, за да се даде възможност за продължаване на износа на украинско зърно по суша и море.

Съюзниците също така дадоха ясно да се разбере, че ще продължат да предоставят на Украйна значителна военна, икономическа и хуманитарна помощ.