0

О ткривателят на Америка Христофор Колумб е евреин, произхождащ от Испания.

Това историческо откритие е плод на 22 години неуморен труд на професор от университета в Гранада и на него е посветен документален филм на испанската обществена телевизия RTVE.

Първата част на проучването установява, че останките на Колумб са в катедралата в Севиля, а не в Доминиканската република.

Катедралата в Севиля

 Катедралата в Севиля
Pixabay

Там са и костите на сина му, Ернандо, като е направен сравнителен ДНК анализ.

След като е установено, че става дума за останките на баща и син, изследването на хромозомите и митохондриите на Ернандо показва, че той е от еврейски произход.

Христофор Колумб, около 1500 г.

 Христофор Колумб, около 1500 г.
iSTOCK

Във филма една по една се разглеждат десетките теории за националността на Колумб, като всяка една е аргументирано отхвърлена.

ДНК анализът не само показва еврейския му произход, а дори ситуира географски къде са живели предците му – Западното Средиземноморие.

Pixabay

Към колегата си от Гранада се присъединява и каталански изследовател, който обяснява защо Колумб е бил сефарад, тоест испански евреин.

Техният произход е Сефарад – еврейското име на Иберийския полуостров, където се намира днешна Испания.

Уикипедия

Там по времето на Колумб – в края на 15-и век, са живели 200 000 евреи. Докато Генуа изгонва всички евреи още през 12-и век и там не остава и след от тях и тяхната култура.